Nabitý víkend na zámku Kynžvart – Zámecké slavnosti 2022

Výjimečný program slibuje závěr druhého červnového týdnu na zámku Kynžvart. Zámecké slavnosti, Víkend otevřených zahrad a další akce oživí nejen zámecké nádvoří.

Letní kino – Známí neznámí (pátek 10. června - 21:30)

Páteční večer ozvláštní letní kino před budovou zámku. Město Lázně Kynžvart ve spolupráci se správou zámku připravili promítání nové české komedie Známí neznámí. Občerstvení zajistí kinobar, který otevře již ve 20:00 hodin. Samotné promítání pak započne až kolem 21:30 (po setmění).

Zámecké slavnosti (sobota 11. června – celý den)

 V sobotu propukne na Kynžvartě veselí a zámek i jeho park bude mít co nabídnout návštěvníkům každého věku. Nádvoří oživí jarmark (stánkový prodej řemeslných výrobků). Součástí programu bude Pohádkový les připravený pro děti na trase v zámeckém parku. Vzdělávací program Hmyz kolem nás zaujme nejen mladé badatele. Pro milovníky hudby je připraven kytarový recitál v podání mladého umělce Jiřího Morkese. Poutní mše ke sv. Antonínovi bude sloužena v zámecké kapli a její atmosféru umocní chrámový sbor z Plzně. Během celého dne bude možné navštívit i zámek v prohlídkách nádherných Zámeckých interiérů Metternichů, neméně zajímavého Muzea a kabinetu kuriozit či Dětské prohlídce s pohádkovou bytostí připravené pro nejmenší. Souběžně se slavnostmi probíhá v zámeckém parku i Víkend otevřených zahrad. Na programu jsou prohlídky skvostného anglického parku s průvodcem s názvem Pod korunami stromů. Novinkou a výjimečnou událostí bude i mimořádné zpřístupnění oranžerie v zámeckém zahradnictví. Prohlídka bude probíhat ve skupinkách s průvodkyní. Kapacita je velmi omezena, doporučujeme zakoupit vstupenku předem. Ale to ještě není vše…

Kdyby tisíc klarinetů opět na zámku Kynžvart (sobota 11. června – 19:00)

Třešničkou na dortu Zámeckých slavností bude dvouhodinové večerní divadelní představení Západočeského divadla v Chebu. Kdyby tisíc klarinetů opět na nádvoří zámku Kynžvart. Zazní nesmrtelné hity: Babeta, Tereza, Vy byste pořád seděla, Motýl, Je nebezpečné dotýkat se hvězd, V opeře, Pramínek vlasů a další semaforské pecky. To vše s živou kapelou. Vstupenky jsou v prodeji na pokladně zámku, obchodním oddělení Západočeského divadla v Chebu a také ONLINE na webových stránkách divadla.

PROGRAM ZÁMECKÝCH SLAVNOSTÍ

9,00 - 17,00

ZÁMECKÝ JARMARK (stánkový prodej na nádvoří zámku)

11,00 - 12,00

HMYZ KOLEM NÁS (vzdělávací program - před zámkem)

13,00 - 17,00

POHÁDKOVÝ LES - SKŘÍTKOVÉ A VÍLY (začátek před zámkem)

14,00 - 15,00

HMYZ KOLEM NÁS (vzdělávací program - před zámkem)

14,00 - 14,45

KYTAROVÝ RECITÁL - JIŘÍ MORKES (koncert v zámecké kapli)

16,00 - 17,00

POUTNÍ MŠE KE SV. ANTONÍNOVI (zámecká kaple, chrámový sbor)

19,00 - 21,30

KDYBY TISÍC KLARINETŮ (divadlo na nádvoří zámku)

Jednotlivé prohlídky zámku i parku budou probíhat v již vypsaných časech. Vstupenky je možné zakoupit ONLINE nebo na pokladně zámku.

Víkend otevřených zahrad na zámku Kynžvart (sobota i neděle 11. a 12. června)

Souběžně se Zámeckými slavnostmi začíná i Víkend otevřených zahrad. Svátek otevírání veřejnosti běžně nepřístupných zahrad, vznikl v roce 1998 ve Velké Británii a probíhá vždy během červnového víkendu. Projekt se setkal s velkým ohlasem a stal se postupně tradičním po celé Evropě. V letošním roce jsou ve vypsaných termínech připraveny na oba dva dny prohlídky parku s průvodcem pod názvem Pod korunami stromů. Součástí sobotního programu Zámeckých slavností i Víkendu otevřených zahrad bude vzdělávací program Hmyz kolem násmimořádné zpřístupnění zámecké Oranžerie. V neděli na závěr víkendového programu bude Piknik na ostrůvku. Od 14:00 hodin bude veřejnosti přístupný ostrůvek na mlýnském rybníce, který je běžně oblíbeným místem pro svatební obřady. Doporučujeme návštěvníkům si sebou přinést deku a něco drobného k snědku a za poslechu kytarových komorních skladeb v podání Marka Brštiaka se oddat snění. Vstup na ostrůvek je zdarma. Těšíme se na Vaši návštěvu!

Zámek Kynžvart patří mezi nejvýznamnější památky ve správě Národního památkového ústavu. Památkový areál patří se svými 245 hektary mezi největší v České republice. Je držitelem ceny Europa Nostra. Nesmírně cenné jsou dochované sbírky po šlechtických majitelích. Nejznámějším představitelem je kníže Klement Václav Lothar Metternich-Winneburg, kancléř císařů Františka I. a Ferdinanda I. Kancléř na zámku založil jedno z prvních muzeí v Evropě. Dodnes na zámku můžeme obdivovat cenná umělecká díla Antonia Canovy, Bernarda Strigela, kolekce antických mincí, daguerrotypií, grafik a zbraní. Na zámku se nachází třetí největší egyptologická sbírka v České republice. Významná je v evropském kontextu kynžvartská knihovna se sbírkou rukopisů (nejstarší dílo je z 8. století). Oblíbeným cílem návštěvníků je i kabinet kuriozit. Součástí sbírek je movitá národní kulturní památka Kynžvartská daguerrotypie, která je zapsána mezi movité památky UNESCO do registru Paměť světa.

Ing. Ondřej Cink, kastelán zámku Kynžvart, tel.: 602 233 930, e-mail: cink.ondrej@npu.cz Více informací o zámku a je ho provozu: www.zamek-kynzvart.cz

Fotografie ke stažení

Související kontakty

Ing. Ondřej Cink

  • vedoucí správy památkového objektu (kastelán)
  • BE8524BE-6F17-4546-AA87-2998DE46E495 602 233 930
46F7E700-59DD-49E2-B445-AA370B18658A ÚPS v Praze
Zámek 347/, Lázně Kynžvart

Bc. Štefan Brštiak

  • vedoucí oddělení
  • BE8524BE-6F17-4546-AA87-2998DE46E495 773 776 631
46F7E700-59DD-49E2-B445-AA370B18658A ÚPS v Praze
Zámek 347/, Lázně Kynžvart