V kynžvartském zámeckém parku bude vysazeno 78 stromů a 800 keřů

V zámeckém parku na Kynžvartě se uskutečnil kontrolní den k započetí další fáze sadovnických úprav.

V únoru letošního roku jsme vás informovali o zahájení prací na sadovnických úpravách, které jsou součástí projektu „Podpora biodiverzity netopýrů v bavorsko – českém pohraničí“, jehož cílem jsou i sadovnické úpravy dřevin zámeckého parku.

Návrhy vychází z historických mapových podkladů např. mapy zámeckého parku už z roku 1878. Za cíl si kladou posílení obnovení původní kompozice parku z doby jeho založení. Zajímavým příkladem je i obnovení porostu na Májové hoře mezi vyhlídkou ve stylu čínského pavilonu a Lesní kaplí sv. Kříže. Tím dojde i k obnovení původních pěšin a návratu pohledových os, které byly koncipovány v době založení parku.

První fáze, během které bylo 15 suchých nebo dožívajících stromů pokáceno a 415 ošetřeno, již proběhla. Během dneška se uskutečnil kontrolní den před započetím další fáze a tou je výsadba. Nově bude vysazeno 78 stromů a až 800 keřů. Zvoleny jsou původní druhy, které byly použity i při zakládání parku. Dřeviny jako jsou buky a duby, které běžně rostou i na našem území totiž ve svém pozdějším věku vytváří různé dutiny, které poskytují vhodné prostředí pro stanoviště netopýrů nebo i hmyzu, kterým se živí.

V sobotu 3. července se v zámeckém parku uskuteční akce „Prohlídky zámeckého parku s Lenkou Křesadlovou“ kde se návštěvník dozví  kdy a kým byl park založen, jak se proměňovala jeho podoba v průběhu staletí  a třeba i před jakými dilematy stojí zahradník, který má park na starosti a věnuje se jeho údržbě a obnově. O tom všem a mnohém jiném bude vyprávět při komentované prohlídce parku Ing. Lenka Křesadlová, Ph.D., přední česká odbornice na historické parky z Národního centra zahradní kultury v Kroměříži.