on-line KOLOKVIUM „V DOBĚ ALBRECHTA Z VALDŠTEJNA“ metternichové a kynžvartsko

Státní zámek Kynžvart uvádí program věnující se době Albrechta z Valdštejna na Chebsku a Kynžvart-sku. V kontextu běžných zámeckých akcí se jedná o nezvyklý program nejen formou, ale i záběrem. Kolokvium představí hluboko „předkancléřovské“ období, které je nesmírně zajímavé okolnostmi pří-chodu bratrů Metternichových do Českých zemí.

Online kolokvium přiblíží prostřednictvím několika příspěvků našich odborníků stav, ve kterém se na-cházelo Kynžvartsko, potažmo Chebsko, v období druhé poloviny života Albrechta z Valdštejna. Jedná se o dobu pobělohorskou, dobu, kdy Kynžvart získali Metternichové, dobu, kdy eskalovaly konflikty třicetileté války v této oblasti vrcholící opakovaným dobíjením hradu Kynžvart. Představena bude též tehdejší situace rodu Metternichů.


Kolokvia se zúčastní přední archiváři Národního archivu České republiky v Praze. Jan Kahuda spravují-cí rodinný archiv Metternichů a Pavel Koblasa, který se dlouhodobě zabývá zejména majetkovými po-měry v habsburské monarchii. Valdštejnský element zajistí Markéta Janáková z Chebského muzea. Zacílení na Kynžvartsko se ujme na základě lokálních průzkumů archeolog Filip Prekop věnující se hradu Kynžvart a historik Jakub Krček, který přednese místní historické souvislosti včetně stavu kyn-žvartského panství.


PROGRAM 28.11.2020:


14:00 záhájení; Petra Jadlovská, kurátorka SZ Kynžvart


14:10 INVITA INVIDIA - Albrecht z Valdštejna (1583–1634) a Cheb; Markéta Janáková, Muzeum Cheb


14:45 Kancléřův praprastrýc. Lothar von Metternich (1551–1623), arcibiskup trevírský; Jan Kahuda, NAČR, správce metternichovského rodinného archivu


15:20 Majetková država Metternichů v době pobělohorské; Pavel Koblasa, NAČR, archivář


16:00 Vznik a zánik hradu Kynžvartu ve světle prvního archeologického výzkumu; Filip Prekop, NPÚ, archeolog


16:40 Kynžvart v době Albrechta z Valdštejna, panské sídlo a jeho hospodářské zázemí ve druhé pol. 16. a první pol. 17. století; Jakub Krček, ZIP o.p.s., historik


Informace:
Zámek Kynžvart patří mezi nejvýznamnější památky ve správě Národního památkového ústavu. Památkový areál patří se svými 245 hektary mezi největší v České republice. Je držitelem ceny Europa nostra. Nesmírně cenné jsou dochované sbírky po šlechtických majitelích. Nejznámějším představitelem je kníže Klement Václav Lothar Metternich-Winneburg, kancléř císařů Františka I. a Ferdinanda I. Kancléř na zámku založil jedno z prvních muzeí v Evropě. Dodnes na zámku můžeme obdivovat cenná umělecká díla Antonia Canovy, Bernarda Strigela, kolekce antických mincí, daguerrotypií, grafik a zbraní. Na zámku se nachází třetí největší egyptologická sbírka v České republice. Významná je v evropském kontextu kynžvartská knihovna se sbírkou rukopisů (nejstarší dílo je z 8. sto-letí). Oblíbeným cílem návštěvníků je i kabinet kuriozit. Součástí sbírek je movitá národní kulturní památka Kyn-žvartská daguerrotypie, která je zapsána mezi movité památky UNESCO do registru Paměť světa.

Ing. Ondřej Cink, kastelán zámku Kynžvart, tel.: 602 233 930, e-mail: cink.ondrej@npu.cz
Více informací o zámku a jeho provozu: www.zamek-kynzvart.eu

Fotografie ke stažení

Soubory ke stažení

Související kontakty

Ing. Ondřej Cink

  • vedoucí správy památkového objektu (kastelán)
  • BE8524BE-6F17-4546-AA87-2998DE46E495 602 233 930
46F7E700-59DD-49E2-B445-AA370B18658A ÚPS v Praze
Zámek 347/, Lázně Kynžvart