Exponát měsíce únor - Kartografická skříňka

Exponátem měsíce únor se na zámku Kynžvart stává nově zrestaurovaná kartografická skříňka obsahující mapy z let 1820 až 1825

V pořadí druhým exponátem roku z rozsáhlých sbírek státního zámku Kynžvart, byla vybrána nově zrestaurovaná kartografická skříňka obsahující 6 map z období mezi lety 1820 - 1825. Autorem kartografických grafik byl jedním z nejvýznamnějších představitelů francouzské kartografie v letech 1810 až 1830 Adrien-Hubert Brué. Jeho mapy se vyznačují vysokou mírou přesnosti, jemným tvarem, jasností a smyslem pro detail. Ve své době byl dokonce označen za „nejlepšího kreslíře ve Francii“.

Samotná kartografická skříňka je vyrobena z mahagonového dřeva a mapy se z ní vytahovaly jako rolety díky systému táhel, které jsou uvnitř zabudovány. Její restaurování bylo dokončeno na podzim roku 2020 a v lednu 2021 byla nově instalována vedle pracovního stolu v kancléřově pracovně na státním zámku Kynžvart.

Osobně jí tedy můžete spatřit na 1. hlavním prohlídkovém okruhu "Zámecké interiéry Metternichů" už od 1.dubna 2021, kdy je naplánován start nadcházející návštěvní sezóny památek pod správou Národního památkového ústavu. Těšíme se na Vaši návštěvu.